TÖMÖRD   Község HonlapjaA Honlap Logója

Tömörd története

Tömörd neve az ótörök temir vagy temür (vas) szóból eredeztethetõ. Határában õskori település volt, és a római korból is számos lelet került elõ.

Klikk a képre a nagyobb térképértFalunk gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet, a gyönyörű fekvésű község első írásos említése 1233-ból származik.

A település közelében levõ Ablánc-patak völgyében kohó nyomaira bukkantak. Az itteni barokk Szent Ilona-szobor mellett 30 méter átmérõjû Árpád-kori favár (Ilona-vár) létezését feltételezik a szakemberek.

A török csapatok Kőszeg és a végvárak ellen vívott harcaiban Tömörd lakossága is sokat szenvedett és végül elnéptelenedett.

A korábbi lakosság helyére török hódítások elöl menekülő horvátok érkeztek. Innentől kezdve a község döntően horvát nemzetiségű faluvá lett, ahol a mindennapok során a grádistyei horvát nyelvet beszélték az itt lakók.

A ma Tömördön élő idősebb korosztály tagjai még beszélik őseik nyelvét, használják a horvát nyelvet. Sajnos az ifjabb korosztály már nem viszi tovább ezt a hagyományt.

Grádistyei horvát gyermekek népviseletben - Klikk a képre ! :)


Grádistyei Horvátok


Horvát asszimiláció Tömördön

Lelkipásztorok Tömördön