TÖMÖRD   Község HonlapjaA Honlap Logója

Aktuális hírek - 2016  (Klikk a képekre is!) 

Boldog Karácsonyt Mindenkinek !
2016.12.24.

Szeretnénk minden kedves Olvasónknak Boldog Békés Karácsonyi Ünnepet Kívánni!
 

Hazahúzó - Az ATV műsora Tömördről és környékéről
2016.12.09.

Az ATV televízió idén nyáron Tömördön és környékén forgatta a Hazahúzó című, Magyarország tájait bemutató dokumentumfilm sorozatát. A forgatócsoport örömmel időzött Tömördön és nagyon szép bemutató filmet készítettek községünkről. A mellékelt képre kattintva az ATV internetes oldalán tekinthető meg a műsor, amely a 2. perctől kezdődik.  

A boldog herceg - Meghívó ismeretterjesztő előadásra
2016.12.08.

A Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer szervezésésben Varga Kata-Lina művésznő interaktív színházi előadására hívjuk és várjuk az érdeklődőket a tömördi Faluházba 2016. december 10-én, szombaton 15:00 órára.

A programot koordinálta és finanszírozta a Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer.   

Tüzifa támogatási rendelet - 2016
2016.11.22.

Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként, tűzifát biztosíthat az idei fűtési szezonban elsősorban
a) annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti aktív korúak ellátására, vagy időskorúak járadékára jogosult.
b) annak a családnak, amely a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásáról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

Ezen túl természetbeni támogatásként tűzifa biztosítható a 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas, továbbá, azon válsághelyzetben lévő személy részére, melynek a tűzifa megvásárlása létfenntartását veszélyeztetné.

A támogatás rendeletének pontos szövegét és a kitöltendő kérelem formuláját a fenti linken találják. A kitöltött kérelelmet 2016. november 30-ig kell leadni a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatalba,  a határidő elmulasztása jogvesztő.


 

Őszi kreatív délután - Érdekességek az olimpiákról
2016.10.25.

2016.10.22-én délután 3 órakor kézműves foglalkozás volt a Faluházban. Schwahofer-Baranyai Tamara kreatív, alkotókedvvel megáldott, ötletgazdag gyermekeket és felnőtteket hívott a Faluházba.
A hozott termésekből, levelekből stb. készíthettek a résztvevők különböző alkotásokat pl. ajtódíszeket, asztali díszeket, levél lenyomatok stb. Nagyon szép, dekoratív, az otthont ünnepélyessé tevő gyönyörűségek készültek! Kellemes időt tölthetett együtt a szorgoskodók! 

Ugyanezen a napon este dr. Holler Péter „mesélt” nekünk az olimpiák világáról. Időutazáson vehettünk részt, hiszen a kezdetektől eljutottunk az idei, augusztusi riói olimpiáig.
A különleges magyar eredmények mellett bepillantást kaphattunk az egyetemes olimpiatörténetbe is. Hallhattuk a vasi olimpikonok teljesítményéről pl. Pars Krisztiánéról, Hegedüs Csabáról, Antalovics Ferencéről stb.

Köszönjük a Power Point bemutatót, az interaktív előadást és a kabalákat! Büszkék lehetünk sportolóinkra, s bízhatunk és reménykedhetünk, hogy Tokió után talán Budapesté lesz a 2024-es olimpia megszervezésének a joga….

A programokat koordinálta és finanszírozta a Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer. 


 

Bursa Hungaria Ösztöndíj Pályázat - 2017
2016.10.20.

Tömörd Község Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériummal együttműködve a 2017. évre ismételten kiírja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatási hallgatók számára a 2016/2017. tanév második és a 2017/2018. tanév első félévére vonatkozóan. A program keretében olyan szociálisan hátrányos helyzetű felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak folyósítható az ösztöndíj, akik a települési önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkeznek, felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos) képzésben vesznek részt. Az „A” és „B” típusú pályázati felhívás és a mellékletek a központilag rögzített Általános Szerződési Feltételekben megfogalmazottakat tartalmazzák.

További információ a határidőkről és a pályázat részleteiről ide kattintva olvashatóak

A pályázatok beadásának határideje: 2016. november 08.

Kapcsolódó dokumentumok: Pályázati kiírás - A típus;    Pályázati kiírás - B típus  ;  Jövedelem nyilatkozat ; Nyilatkozat egyedülállóságról ; Nyilatkozat tartásdíjról ; Önellenőrzési lap minta  

Csoko-, csoko-, csokoládé
2016.09.25.

"Csokoládé, mert imádjuk" címmel hirdette meg a Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer Erős György ízrestaurátor előadását a tömördi Faluházba. 2016. szeptember 24-én, szombaton este várta az előadó a témá iránt érdeklődőket.

Sok információval gazdagodhattunk a csokoládé eredetével kapcsolatban, kezünkbe vehettük a kakaóbabot, hallhattunk az édességkészítés rejtelmeiről az őrléstől a kész termékig. Hallhattunk az adalékanyagokról pl. a manduláról, az ánizsról, a fahéjról s azok szerepéről.

Filmrészleteket láthattunk a fermentációról, a tisztításról, a pörkölésről stb. S az előadás végén megkóstolhattuk a kézműves csokoládét.

A programot koordinálta és finanszírozta a Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer."    

Módosult Tömörd Község Építési Szabályzata
2016.08.31.

Tömörd Község Önkormányzata elfogadta azt a építési szabályzatot módosító kérést, amelyben Fő utcai saroktelkek hosszában való megoszthatóságát engedélyezte helyi lakos kérésére.

A határozatról, annak előzményeiről az alábbi linkeken található dokomentumokból lehet tájékozódni: Címlap, Aláíró és tartalomjegyzék, Előzmények, Módosító rendelet, Tömörd beépítésre szánt terület szabályozása, Alátámasztó munkarészek 

Falunap - 2016
2016.07.23.

 Tömörd 2016.07.23-án, szombaton várta a falubelieket, az elszármazottakat és a kedves vendégeket a Falunapra. A péntek éjszakai villámlás, mennydörgés, a hajnali felhős égbolt egy kicsit elszomorította a szervezőket, de délelött már szép idő ígérkezett.

Faluház környéke 10 órától megtelt élettel: légvár épült, vízigömböt lehetett kipróbálni a medencében, íjászat is volt. Zajlottak a kispályás labdarúgó-mérkőzések is. Készült a langalló a szabad téri kemencében. Lehetett lovagolni, lovas kocsikázáson részt venni.

A délutáni program a Csepregi citerások bemutatója és a tömördi táncosok előadása után a Farkas Sándor Egylet vidám műsorával folytatódott. Igazi meglepetés volt a tömördi kisszínpad műsora. Baranyai Tamara vezetésével a lelkes csoport A pletykás asszonyok című előadással készült.


A fufangos történet, a váratlan történések mindenkit megmosolyogtattak. Kollarits Gábor polgármester köszöntője után elkezdődött a koraesti vacsora: egy tál vadpörköltre, egy italra és egy szelet tortára mindenki az önkormányzat vendége lehetett.

A vacsorát követően a kőszegi a MULATÓSOK(K) „húzták” a talpalávalót, elkezdődött a bál, melyet a 22.00 órakor a várva várt tombola szakított meg, majd folytatódott a tánc, a bálozás hajnalig.  Mindenki megtalálhatta a nap folyamán a legérdekesebb, legjobb programokat!

Köszönjük a magánszemélyek, a vállalkozók és vállalkozások felajánlásait, továbbá a szervezők, az önkéntes segítők és a fellépők munkáját. 

Tömördiek a Labdarúgó EB-n Marseille-ben!
2016.06.21.

Tömördi szurkolók is buzdították a magyar válogatottat a 2016-os Labdarúgó Európa Bajnokság második Izland elleni meccsén a franciaországi Marseille-ben! Jól szurkoltak, mert a selejtezőcsoportból való szenzációs továbbjutást itt sikerült megalapozni! Köszönjük !   
(Forrás: Facebook) 

A „császárvárosban” jártunk
2016.05.22.

Igazi nyárias idő várta a tömördieket Bécsben 2016. május 21-én. Tömörd Községért Közalapítvány által szervezett kirándulás fő úticélja a Habsburgok nyári rezidenciájának, "Ausztria Versailles-a"-nak, a Schönbrunn kastélynak a megtekintése volt.

A hatalmas, gyönyörű park tavakkal, szökőkutakkal a hozzá tartozó rózsakerttel, labirintussal, állatkerttel mindenkit a szabadban szemlélődésre szólított igényének megfelelően, s a természet szépségéből minél többet behabzsolni késztetett. Dél elmúltával Bécs központjába buszoztunk, a Hofburghoz, ami a monarchia császárainak központja volt, most túristák birodalma lett, akik közt leggyakrabban távol-keletieket, japánokat, s egyéb náció képviselőit láttunk.

A császári palota egy nagy épületkomplexum, amely közel 800 év alatt épült és bővült. Legrégebbi része a 13. századból származik. 18 szárnyból, 19 udvarból, és 2600 helyiségből áll. Itt van a Burgtheater, a bécsi nemzeti színház is. Innen indultunk a Mária Terézia szobor megtekintése után végig a Máriahilferstrassén, ahol éppen a parlamenti választások miatt talán még pezsgőbb volt ez a szombat délután. A harmadik helyszín a Belveder parkjának megtekintése volt.

Savoyai Jenő herceg, a sikeres hadvezér építtette magának a XVIII. században a nyári palotát akkor még Bécs városkapui előtt. Ő nem lakott itt, csak fogadásokra használta azt. A barokk palotacsoport két kastélyból áll (Alsó- és Felső-Belvedere), ahol mára az osztrák művészet remekei – a középkortól napjainkig – találtak otthonra. Az épületegyüttes a kerttel a Világörökség része. Sok-sok élménnyel gazdagon tértünk haza. Köszönjük a szervező munkát! 

Elsőáldozás Tömördön 6 év szünet után
2016.05.01.

Ezen a vasárnapon köszönthettük az Édesanyákat, Nagymamákat Anyák napja alkalmából. Az egyházi naptár szerint  munkás Szent József ünnepe volt, aki az Édesapák példaképe.

S ezen a napon 6 év után újra elsőáldozás volt templomunkban. Köszönjük azok munkáját, akik segítségével ők hárman egyházközösségünk teljes értékű tagjaivá válhattak. 

Anyák napi kézműves foglalkozás
2016.05.01.

„Sosem tudom meghálálni, / Azt a sok jót, amit értem tettél, /Azt a sok-sok szeretetet, / Gyöngédséget, amíg felneveltél.” Strucz József idézetével szólt a meghívó a kézműves foglalkozásra a tömördi Faluházba.

Baranyai Tamara vezetésével 2016.04.30-án sok szép saját készítésű ajándék született a másnapi ünnepre. A programot koordinálta és finanszírozta Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer


 

Vadászterület határára vonatkozó ajánlás - 20 évre
2016.04.04.


A Vas Megyei Kormányhivatal a megyei vadászterületek határával kapcsolatos ajánlást tett közzé, amely vadászterület kijelölés várhatóan 20 éves (2017. március - 2037. február) időszakra szólna. Ezt lehet véleményezni,  a Kormányhivatalnál módosító javaslattal élni a csatolt vadászati terület leírásokban jelzett módon 2016. május 02-ig.


Vas megye ajánlott vadászatterületeinek áttekintő térképét ide kattintva lehet részletesen megtekinteni, míg a vadászterületek részletes térképe és leírása itt mellékelten:

 18-151060-503  18-151060-503 ajánlás
 18-150250-503  18-150250-503 ajánlás
 18-150150-503  18-150150-503 ajánlás
 18-150860-503  18-150860-503 ajánlás
 18-150850-503  18-150850-503 ajánlás
   

Frissítés: 2016.06.08.

Elkészült a Tömörd környéki vadászterületek határozata, amelyet a klinkre kattintva olvashatnak el.


 

Szemétgyűjtés - 2016 - Első felvonás
2016.04.04.


Ha tavasz, akkor mindnyájunk számára egyik fő feladat a környezetünk szépítése.

Az országos májusi szemétgyűjtési akciót megelőzve, ahhoz majd május 23-án is csatlakozva a tömördiek lelkes csapata 2016.04.02-án, szombaton „felvette” a harcot a szemetelőkkel. Szép rendet tett a település mellett elhaladó utak mentén. A jó idő, a napsütés segítette a délelőttöt kitevő munkát. Mindenkinek köszönjük a részvételt.

A fotóról hiányzik Horváth Gabriella, Prisznyákné Polák Zsuzsanna, Bánóné Prisznyák Katalin és dr. Sándor Gergő a kép készítője.


Kissné Szabó Ágota 

Óvodai beiratkozás időpontja: 2016. április 27-28.
2016.03.25.


A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 8.§ (2) bekezdése alapján a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét a nevelési év folyamán bármikor kérheti, a gyermekek felvétele folyamatos.

A szülő az óvodai nevelésben történő részvételre jogszabály alapján kötelezett gyermekét köteles beíratni a hirdetményben meghatározott időpontban.


Az óvodai beiratkozás időpontja: 2016. április 27-28.     7.30 - 17.00 óra között
Helyszíne: Csepregi Óvoda

Az óvodai jelentkezés „Jelentkezési lap” nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával történik. A szülő a jelentkezési lapot letöltheti a www.csepregiovoda.hu honlapról, illetve jelentkezés napján átveheti az óvodában.

Az óvodai beíratáshoz be kell mutatni az alábbi közokiratokat, dokumentumokat:

- a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi
   azonosítót (születési anyakönyvi kivonatot vagy személyi igazolványt),
- a gyermek lakcímét igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártyát),
- a gyermek TAJ kártyáját,
- a szülő érvényes személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát
  (személy igazolványt és lakcímkártyát).

További részletes infó az óvodai beiratásról ide kattintva olvasható.


 

Lomtalanítási felhívás és a kéménytüzekkel kapcsolatos információ
2016.03.30.


A PARKOM Nonprofit Kft. 2016. április 04-én (hétfőn) lomtalanítást szervez Tömördön. Ekkor az elmúlt év során háztartásukban felhalmozódott, a rendszeres hulladékszállítás alkalmával elszállításra nem került lomot, hulladékot szállítja el a szolgáltató. Kérjük helyezzék ki ezeket a holladékokat az ingatlanaik előtti közterületre oly módon, hogy azzal a forgalmat ne akadályozzák, ugyanakkor a szolgáltató által hozzáférhető legyen.
Nem szabad kitenni építési hulladékot, festéket, vegyi anyagokat, akkumulátort, gumit és a veszélyes hulladék kategóriájába tartozó hulladékot. Ezen hulladék kategóriákba tartozó hulladékot kérem, ne helyezzenek el a közterületen, mert a szolgáltató nem fogja elszállítani.
----------------------------------

A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tájékoztatása szerint a 2015/2016-os fűtési szezonban megnőtt a kéménytűz káresemények száma, melynek fő oka a nem megfelelő tüzelőanyag használata, az égéstermék-elvezetők karbantartásának hiánya.
Az ezzel kapcsolatos tájékoztató anyagot ide kattintva olvashatják el.


 

Felhívás - EBÖSSZEÍRÁS
2016.03.16.


Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B.§ (1) bekezdése alapján Tömörd Község Önkormányzata ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal a Tömörd község közigazgatási területén tartott ebek vonatkozásában 2016. április 1-től május 31-ig terjedő időszakban ebösszeírást végez. Az eb tulajdonosa és tartója az ebösszeíráskor köteles a törvényben előírt adatokat a települési önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

Az ebösszeírás önbevallásos módszerrel történik. Az ebösszeírás során az ebtartóknak ebenként egy adatlapot ún. „Ebösszeíró adatlap 2016” kell kitölteni és azt (azokat) köteles az önkormányzathoz visszajuttatni. Az adatlapok beszerzése az ebtulajdonos/ebtartó kötelessége. Az adatlapok beszerezhetők a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal (9735 Csepreg, Széchenyi tér 27.) 11. számú irodájában, 9738 Tömörd, Fő u. 9. szám alatt (kihelyezett ügyfélfogadási időben) vagy letölthetők az önkormányzat honlapjáról .

Az adatlap kézzel és géppel is kitölthető, de az aláírás minden esetben elengedhetetlen feltétele a benyújtásnak!

Kitöltéssel kapcsolatos tájékoztatás személyesen a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal (9735 Csepreg, Széchenyi tér 27.) 11. számú irodájában, illetve a 06-94/311-700-as telefonszámon kérhető.

Az ebösszeíró adatlapot ebenként kitöltve az alábbi módokon lehet benyújtani:- személyesen:
- 9738 Tömörd, Fő u. 9. szám alatt a kihelyezett ügyfélfogadási időben:
   csütörtökönként 10-12 óra között (Mlinarics Tibor közös önkormányzati ügyintéző)§
- 9735 Csepreg, Széchényi tér 27., 11. számú iroda (Szávicza Dalma ügyintéző)
- postai úton: 9735 Csepreg, Széchényi tér 27.
- elektronikusan a kozigazgatas@csepreg.hu elektronikus levélcímre

Az ebösszeíró adatlapok leadásának határideje: 2016. május 31. 16 óra

További részletes tájékoztatás ide kattintva olvasható.


 

Falugondnoki pályázat
2016.03.10.


Tömörd Községért Közalapítvány a Munka Törvénykönyve szerinti foglalkoztatással pályázatot hirdet falugondnok munkakör betöltésére. A falugondnoki feladatok elvégzése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben és az 1/2000. (I.7.) SZCSM rendeletben foglaltak szerint, falugondnoki és egyéb szolgáltatás nyújtása az Alapítvány által jóváhagyott szakmai program alapján kerülhet sor.

A munkabér és egyéb juttatások – cafeteria - megállapítására megegyezés szerint külön megállapodás alapján kerül sor. További pályázati feltételek ide kattintva olvashatóak.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. március 21. 12.00


 

Tájékoztató a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeinek igénybevételéről
2016.02.11.


A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeinek igénybevételéhez a kérelmet a lakóhely szerint illetékes szociális hatóságként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz minden év március 31-éig és szeptember 30-áig lehet benyújtani.
A kérelmekről tárgyév június 15-éig, valamint december 15-éig dönt a hatóság.

A kérelmet Vas megyében a Vas Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztályához (9700 Szombathely, Széll K. u. 31-33.) személyesen vagy postai úton lehet benyújtani.

A Kérelemhez mellékelni kell a Korm. rendeletben meghatározott igazolásokat és nyilatkozatokat. A kérelemnyomtatvány, valamint a részletes tájékoztató elérhető az alábbi linkekeken, illetve igény esetén átvehető a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatalban Szávicza Dalma igazgatási ügyintézőnél, a földszint 11. számú irodában.

Tájékoztató a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeinek 2016. évi igényléséhez

A kérelmet a lakóhely szerint illetékes Vas Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztályához kell benyújtani.


 

Bursa Hungarica Ösztöndíj program eredményhirdetése
2015.12.11.


Bursa HungaricaTömörd Község Önkormányzata 2015. szeptemberében csatlakozott a 2016. évi Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj programhoz, s a pályázati alapként 480.000 Ft - ot biztosított erre a célra. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj program 2016. évi pályázati kiírására 9 tömördi felsőoktatásban tanuló diák nyújtott be „A” típusú pályázatot, valamint 2 fő „B” típusú pályázatot.

Tömörd Község Önkormányzat képviselő – testülete a 2015. november 10–én tartott zárt képviselő-testületi ülésén elbírálta a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatokat.

A képviselő–testület mind a 11 pályázó pályázatát támogatta, részükre 10 hónap időtartamra 6.000 Ft/hó összegű támogatást állapított meg, melyet az állami költségvetés kiegészít.