Mobil menü

Ilonavár, Szent Ilona-szobor

Vissza
Szent Ilona-szobor és a mellette lévő Ilonavár melyet jelenleg erdő borít. Árpád-kori favár létezését feltételezik a szakemberek. Helyi hagyomány szerint pedig a szobor helyén volt régen a falu és ezen a helyen, középkorban egy templom állt.
Ilonavár,  Szent Ilona-szobor

Ilona vár:
A falutól Ny-ra, az Ilona-patak völgyének déli oldalán az ú. Gradics-erdőben, három oldalról meredek lejtőkkel határolt dombnyúlványon van a várhely. Tszf. magassága 243 m, 30 m-es meredek lejtőkkel magasodik a völgy fölé.

Távolsága a falu templomától légvonalban 1 km, a helyi hagyomány szerint a 400 m-nyire K-re eső Szent Ilona szobor körzetében volt régen a falu ill. a szobor helyén állt volna a templom (középkori téglatörmelék és edénytöredékek találhatók). a területet jelenleg erdő borítja, jól áttekinthető. Megközelíthető az Ablánc hídjától 1,2 km-es sétával az erdőben haladó kék turistajelzésen.

A három oldalról meredek lejtőkkel határolt dombnyúlvány É-i végén egy 35 x 25 m-es ováli területet vettek körül egy 14-18 m széles 2-3 m mély szárazárokkal. A belső terület D-i részén állhatott valamilyen - valószínűleg fa - épület. A védett terület mérete: 0,07 ha.

A falut 1233-tól kezdve enlítik oklevelek, a Tömördi család birtoka volt.


Szent Ilona- szobor:
Barokk stílusú Szent Ilona-szobrot 1680 táján állították fel, amit a posztamense alatt talált, állításakor elhelyezett I. Lipót pénzekből tudunk. A helyi hagyomány szerint ezen a helyen, középkorban templom állt.

A XVII. század végi állításra következtethetünk abból is, hogy a Csó felé vezető út melletti Szent Ilona-kép a Kazó féle vizitáció 1692-ben írt jegyzőkönyvében is szerepel.
Szent Ilona Nagy Konstantin császár anyja volt. A legenda szerint szentföldi zarándokútja során megtalálta Jézus és a két lator keresztjét, ezért mindig kereszttel ábrázolják.

A Szent Ilona-szobor az Országos Kéktúra útvonalán Kőszeg felé elindulva érhető el. Kb. 1 km-re van a falutól (a buszfordulótól). A jelzett út közvetlenül nem érinti, attól kb. 50 méternyire van. A letérés helyét tábla jelzi.


Forrás: Dénes József: Csepreg és a Répce-vidék az Árpád-korban (in: Tanulmányok Csepreg történetéből /Csepreg, 
Forrás: http://varak.hu
Forrás: https://www.kozterkep.hu/19088/szent-ilona-szobor

Fotók